Na hrade pripravili stredoveký jarmok a hradné slávnosti

25.07.2013 Stará Ľubovňa

Stará Ľubovňa 25. júla (TASR) – Na Ľubovnianskom hrade sa začnú v piatok 26. júla hradné slávnosti a stredoveký jarmok pri príležitosti udelenia výsady výročného trhu. "Stará Ľubovňa je už od svojich počiatkov spojená s obchodom. Vznikla na križovatke obchodných ciest, a aj jej ďalší rozvoj bol podmienený rozvojom obchodu a remesiel. V roku 1364 Ľudovít I. Veľký udelil Ľubovni právo výročného trhu podľa miest Košice a Budín, ktoré bolo v tom období jedinečné," objasnil Jakub Ondrej z Ľubovnianskeho múzea.
Výročné trhy boli príležitosťou pre výmenu tovaru medzi kupcami. Hradnými slávnosťami si chce Ľubovnianske múzeum pripomenúť túto udalosť a na hrade sa práve preto uskutoční výročný trh. Na ňom môže prebehnúť výmena obchodných artiklov tak, ako to bolo kedysi. S výročným jarmokom boli spojené taktiež aj rôzne slávnosti, turnaje a množstvo inej zábavy.
Program sa začína v piatok o 11. hodine, vystúpia šermiari, sokoliari, brušné tanečnice, hradné cigánky a šašo a v zákutiach hradu bude hrať dobová hradná hudba. Vstupy budú o 11., 13., 15. a 16.30. h. Rovnako bude program pokračovať aj v sobotu 27. júla a v nedeľu 28. júla. "Okrem toho sme na nedeľu pripravili aj nočné prehliadky hradu Ľubovňa, a to v čase od 21. do 22. h každých 15 minút. Po nich bude nasledovať ohňová šou," doplnil Ondrej.
Podujatie pripravilo Ľubovnianske múzeum v spolupráci s Občianskym združením Priatelia hradu Ľubovňa a Oblastnou organizáciou cestovného ruchu Severný Spiš Pieniny.
 

Vyberte región